Trvalé přerozdělování uprchlíků? Reálná možnost EU

23.07.2015 14:54

Myslíte si, že díky zvazku českého "dobrovolného" přijetí asi patnácti stovek uprchlíků tato vlna pro naší zem končí? Vláda nadále očekává až 10 000 ilegálních imigrantů do konce příštího roku. A velmi tiše, za zavřenými ústy novinářů a skálopevného mlčení, se projednává možnost, jak dostat přerozdělování imigrantů do moci přímo EU. Nemožné? Jste naivní.

Jak může EU mít pravomoci rozhodovat za členské země a v oblasti přijímání imigrantů jim sebrat suverenitu? Lisabonská smlouva, kterou samozřejmě čeští zástupci podepsali, to umožňuje. Stačí přehlasovat záporně hlasující členy takzvanou váženou většinou v rámci hlasování Rady EU. V praxi to znamená, že k získání rozhodnutí o moci EU rozhodovat o přerozdělování bude mít v případě, že pro bude 55% zástupců členských zemí, které navíc musí mít více než 65% obyvatel EU. Jen samotné Německo, které o přerozdělování migrantů velmi stojí, má 16% obyvatel EU.

EU o stálou moc přerozdělování do členských zemí stojí již od začátku. Projekt povinných kvót, které byly nakonec odmítnuty, byl "pilotní", což znamená, že se jedná o "úvodní balíček" nekonečné série. EU rozhodně nehodlá řeši problém jinak, myslí si, že přerozdělování je jediné řešení. S tím, že například Organizace islámské spolupráce otevírá kancelář v Bruselu, tu máme jasné evropské stanovisko. A to znamená: Další a další islámské imigranty na území Schengenu. A to je v dobách, kdy dlouhodobě otevřené země pomalu zavírají hranice a zpřísňují podmínky přijetí, přinejmenším uhozené.