Soudní dvůr EU: Prevence proti krádežím je diskriminací Romů

20.07.2015 10:52

Vše začalo v roce 2008. Jedna z obyvatelek, jistá paní Nikolova, podala stížnost, protože si nemohla přečíst svůj elektroměr. Elektroměry v oblasti převážně obydlené Romy, kde pravidelně docházelo k protiprávním zásahům do měřičů a krádežím elektřiny, stojí na sloupech ve výšce přibližně 6 metrů. V ostatních případech se měříč obvykle instaluje do výšky zhruba 170 centimetrů. 

Podle soudu se sídlem v Lucemburku se Nikolova může opírat zákazu diskriminačních opatření proti etnické skupině, a to i přes to, že sama není Romka. Podle soudu vytváří tato sporná praxe ponižující prostředí pro členy určitého etnického původu a je tak diskriminační.

"Tato opatření jsou v rozporu se základními hodnotami, na kterých stojí Evropská unie (článe 2 smlouvy o EU) a také v rozporu s antidiskriminačními směrnicemi (viz zejména zákaz obtěžování ve smyslu článku 2(3) směrnice 2000/3)," prohlásil soud. 

Podle Soudního dvora EU spouští tato opatření obecné podezření a podporuje stigmatizaci obyvatel v okrese Gizdova Mahala. "Umístění elektroměrů ve výšce zhruba 6 metrů je poměrně drastické opatření, které postihuje všechny obyvatele oblasti Gizdova Mahala i přes to, že třeba nebyli odsouzeni za protiprávní zásahy do rozvodů elektřiny. Může tak být vytvořen dojem, že všichni nebo minimálně většina obyvatel oblasti jsou zapleteni s případy podvodů, manipulací a jiných nesrovnalostí s elektřinou" konstatoval SDEU. 

SDEU pak konstatoval, že se jedná o případ nepřímé diskriminace na základě etnockého původu. 

Pokračuje prohlášení SDEU: "Takové opatření může být odůvodněno, pokud to zabrání podvodům a zneužívání a přispívá k zajištění dodávek elektřiny v zájmu všech spotřebitelů, a to za předpokladu, že nemohou být aplikována jiná, stejně vhodná opatřetní k dosažení těchto cílů za finančně rozumnou cenu a která měla by neměla takový nepříznivý dopad na všechny obyvatele dané oblasti. V tomto případě však byla zohledněna hrozba stigmatizace etnické skupiny v podstatě převyšuje ekonomické zájmy konečných zákazníků při sledování jejich vlastní spotřeby energie při pravidelných vizuálních kontrolách elektroměřičů."

Podle mluvčí skupiny ČEZ nenese společnost za instalaci měřičů v této výšce odpovědnost, neboť byly takto instalovány ještě předtím, než skupina ČEZ vstoupil na bulharský trh. Předchozí dodaval tvrdí, že důvod k instalacím vysokých sloupů, na kterých jsou měřiče, bylo chránit zdraví a bezpečnost lidí, kteří často užívali spotřebiče pomocí nebezpečných amatérských přípojek. 

Stát, potažmo ČEZ teď mají povinnost najít jiná řešení a musí umístit elektroměry v obvyklé výšce. 

Vzniká zde tedy podezření, že aplikace vedoucí k prevenci proti krádežím selže, jsou-li podezřelí členové nějaké menšinové etnické skupiny, v tomto případe Romové. Takový rozsudek by pak mohl znamenat průlom, kdy právo na ochranu majetku přichází v niveč a prevence proti diskriminaci je důležitější.