Gigantický skandál v Norsku otevřel oči mnoha lidem, kteří se Barnevernu doteď zastávali

09.02.2016 17:43

Barnevern možná čeká revoluce správným směrem. Bylo například rozhodnuto o navrácení desetiměsíční zdravitně velmi ohrožené holčičky česko-norskému páru. Oddělena byla měsíc. V budoucnu lze možná očekávat, že podobných případů bude přibývat a naopak, krádeže dětí pod velmi malichernými až totalitními záminkami, zásadně ubyde. Je však smutné, co se muselo stát, aby došlo k takovému možnému převratu. 

Norský úřad Barnevern totiž rodičům odebral rodilou Norku, patnáctiletou dívku. Ta bydlela s matkou tři roky v Africe. Avšak v době pobytu byla znásilněna. Matce nic neřekla, nicméně se chtěla v Norsku svěřit kamarádce prostřednictvím SMS. Tu však omylem odeslala svému učiteli, jenž případ obratem oznámil Barnevernu. 

Protože však od matky nechtěla, byla odtažena násilím a v poutech odvezena do dětského domova. Případ jako z Requiemu pro panenku. Dívka nespolupracovala s ošetřovateli, následkem toho bylo chování k ní, které hraničilo s týráním. Byla velmi vzpurná, začala s drogami, zhoršil se jí prospěch ve škole a odmítala se jakkoliv zapojovat. Chtěla zkrátka za mámou. Ignorace úřadů jí dohnala k radikálnímu kroku.

Dětský domov měl sídlo v rodinném domě, nebyl velký. Dívka si počkala na vyprázdnění objektu a podpálila jej. Přes snahu úřadů se jednomu novináři povedlo zaznamenat její příběh. Po jeho zveřejnění nastal v Norsku velký převrat. Skandál Barnevernu se nyní probírá v celé zemi a nikdo nešetří kritikou. Barnevern tak, zdá se, polevuje. Obecní pobočka Barnevernu z místa, odkud dívka pochází, požádala dokonce ministerstvo o přezkum svých vlastních metod.

http://www.nrk.no/rogaland/xl/_glassjenta_-blir-tidenes-lengste-avisreportasje-1.12772173