Česká televize není multikulturní odjakživa

13.05.2015 07:28

Skrytá kamera v pražské mešitě, čtení násilných veršů z koránu, věty o evropských muslimských ghettech. Myslíte si, že by Česká televize nikdy nic takového nepodnikla? V roce 2005 se tak stalo. V rámci dokumentu Infiltrace ČT natočila dokument "Já, muslim". Na úvod by bylo sice vhodné upozornit, že by se dal dokument natočit určitě lepší cestou, oproti současnému postoji ČT k islámu jsme však před deseti lety jakoby koukali úplně na jiný televizní kanál.

Hned na úvod mluví o nerovném postavení žen a mužů, reportér čte z koránu verše vybízející k násilí. V roce 2005 to nebylo dlouho, co byl islám oficiálně uznán ministerstvem kultury coby náboženství prvního stupně. Už však měli mešitu třeba v Teplicích. Dále ve skryté kameře uvidíte, jak aktér dokumentu přivedl do mešity ženu. Ta musela do spodní místnosti, modlitby probíhají odděleně, ženy v poněkud horších podmínkách. Dále uslyšíte výpověď německé exmuslimky, jejímž prostřednictvím se aktér dokumentu dozvěděl o drsném islámském životě v samotném Berlíně. Ženy si nemohou vybírat, provdány jsou podle rodičů a utečou-li, hrozí jim smrt jak od rodiny snoubence, tak ze strany rodiny její vlastní. 

Už v roce 2005 v pražské mešitě lze slyšet jasné opovržení kazatele nad kulturou Evropanů, která je údajně zaostalá a hlavně s islámem a jeho právem šária naprosto neslučitelná. Sám kazatel též zmíní, že za ženské cizoložství hrozí zcela reálně trest smrti. A také hovoří o nutnosti sehnat čtyři svědky znásilnění. V Německu se mluví také o tom, že v tam proběhnou každoročně desítky "vražd ze cti", kdy třeba rodiče zabijí svoji dceru za to, že je znásilněna nebo protože uteče od manžela. A také jsou s teroristickými útoky z přelomu milénia jasně spojeny s islámem. 

Celý dokument můžete shlédnout zde

Po odvisílání dokumentu, ve kterém jasně stojí, že "muslimové za nic nemohou, protože se musí řídit pravidly islámu", se strhla vlna stížností, které řešil i ombudsman. Stížnost podal šéf rady arabských velvyslanců Mansour Kahlíd Al Saud, pak islámská nadace v Brně, Praze i další instituce a jednotlivci. Zde jsou odkazy na pár dosud existujících spisech, prohlášeních a článcích z internetu:

Stížnost Blisty - podepsáno mnoho členů Katedry religionistiky, zaměstnanci Multikulturního centra Praha a další...

RRTV řeší s Českou televizí dokument Já, muslim ve správním řízení - Blisty
Lukás Lhoťan o zapojení ombudsmana do kauzy zde.

RRTV zastavila správní řízení s ČT. Média dále uvádí kauzu z politické roviny, nikoliv z kulturní a samotná ČT se již k dokumentu nevyjadřuje. Nicméně aktivita muslimských předáků a rychlá reakce východních médií byla vidět i před deseti lety. Na Českou republiku v té době nvyzráli. Co se tedy změnilo?

Násilí islámu se stupňuje. Evropa je k islámu stále více a více benevolentní a nejspíše kvůli vstupu ČR do EU a následnému tlaku již Česká televize žádný takový projekt nikdy nerealizovala. A to je škoda, neboť podobný dokument na profesonální úrovni je prostě potřeba. Lidé trpí dezinformací, stále poslouchají multikulturní média. A ČT mezitím na kritiky islámu nešetří obviněními z rasismu. Jaký to rozdíl proti roku 2005.