Hate Free Culture a jeho veřejná výzva ke kyberšikaně

27.05.2015 22:25

Projekt Hate Free Culture založila Agentura pro sociální začleňování jako takový "cool" pokus o vytvoření ideální multikulturní a tolerantní společnosti. Projekt na internetu bojuje proti takzvaným mýtům o menšinách a upozorňuje na kyberšikanu, kterou se snaží jakýmkoliv způsobem vymýtit. 

Nyní však HFC vyzval ke kyberšikaně jedné brněnské kavárny. Upřímně řečeno, ona to není úplně kyberšikana, HFC reaguje mírně na informaci o možné diskriminaci, přidá odkaz na stránku kavárny a uvede, že tam nesmí "nepřizpůsobiví". Poté nechá lidi, aby po svém reagovali. Na tom asi není nic špatného. ALE! Například hnutí STOP HALAL používá na internetu úplně stejných prostředků, na stejně slušné úrovni, když objeví českého výrobce, který pracuje na přijetí halal certifikace. A přesně tuhle činnost Hate Free pojmenovalo jako "kyberšikanu". To znamemá, že se Hate Free dopouští výzvy ke kyberšikaně a my doufáme, že Ministerstvo vnitra na to upozorní ve své příští výroční zprávě. 

O to více zábavné je, o co v případu kavárny Chat Noir šlo. Tři lidé přišli do kavárny, kde údajně byly všude rezervace, ale dostali pokyn, že si mohou sednout, kamkoliv chtějí. Když se zeptali servírky, jak to, odpověděla nejspíše zhruba takto: "Měli jsme tu jednu romskou návštěvu. Ti si vytáhli u našeho stolu vlastní jídlo a dělali nepořádek. Tyhle rezervace na oko jsou tu kvůli nim." To si ti tři vyložili tak, že kavárna nenávidí Romy, na protest prostor podniku opustili a šli to popsat na zeď Hate Free. Lidé od projektu pak nezapomněli dodat, jak romové vadí i kritikům islámu, slíbili, že kavárnu kontaktují a sdíleli onu výzvu ke kyberšikaně. Příspěvky na zdi byly většinou podpůrné směrem ke kavárně, některé sice zaváněly nenávistnými projevy přímo proti všem Romům, ale nebylo jich tam víc než nenávistných příspěvků od dezinformovaných příznivců multikulturalismu. Většina příspěvků se nesla v duchu, že je nepochopitelné vítat takové lidi v podniku, ve kterém si ostatní objednají a zaplatí. A bez nepořádku. Je svoboda podnikatele vytvořit si rámcová pravidla. A tyto jsou naprosto v souladu se slušným chováním i se selským rozumem. 

Kavárna Chat Noir pak na Facebooku musela vydat prohlášení, ve kterém opět upozorňuje, že je nepřizpůsobivým vstup zakázán. Opět žádná zmínka o Romech, pouze o lidech, so ci hodlají v kavárně rozbalit vlastní potraviny. Na to opět multikulturalisté reagovali zhruba takto: "rasisti! Je mi z vás zle!". Osobně mám pocit, že multikulturalisté též chodí do restaurací a kaváren s vlastní kávou a větrníkem. A za to je vyhodí z každého zařízení. Navíc to napovídá něco o logice multikulturalistů.

Podle nich samozřejmě existují Romové, co pracují, žijí čistý život bez zločinů, krádeží a rvaček, na druhé straně zmínku o nepřizpůsobivých berou automaticky jako zmínku o Romech. Hate Free Culture naznačuje totéž. Začíná tu růst dojem, že tu máme zakázané slovo. Je to "nepřizpůsobivý". Hate Free Culture, projekt agentury, které se dokonce zvýší dotace od státu, působí čím dál tím víc jako pokus o cenzuru a zároveň jako regulérní komedie. Smáli bychom se, kdybychom to celé nepomáhali financovat. 

 

STOP HATE FREE